Autism Books

🇳🇱 Recensie: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Bianca Toeps

Genre: non-fictie (autisme), biografie
Verschijningsdatum: 2 april 2019
Uitgeverij: Blossom Books
Pagina’s: 224
Format: bibliotheekboek

Voeg toe aan Goodreads

Samenvatting

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.

Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’

Recensie

Ik heb zó uitgekeken naar de dag dat dit boek eindelijk voor me klaar stond bij de bieb, en had dan ook verwacht dat ik het 5 sterren zou geven, maar helaas viel Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit me best tegen.

Ik had gehoopt dat dit een boek zou zijn dat ik — een vrouwelijke autist met late diagnose — aan iedereen zou aanraden en in de handen van al mijn familieleden zou drukken, maar het is niet de complete guide over autisme die ik had verwacht. Het is meer een biografie: een boek over Toeps’ autisme, niet een boek over autisme in het algemeenWat natuurlijk ook waarde heeft, maar het was gewoon niet wat ik had verwacht.

Bianca legt aan de hand van de DSM-5 diagnostische criteria uit wat autisme precies inhoudt. Door middel van haar eigen ervaringen en verhalen van andere autistische mensen doorbreekt ze hiermee de stereotypes over autisme waar nog zoveel niet-autisten overtuigd van zijn.
Helaas vond ik de groep mensen die ze koos om hun verhaal te vertellen niet divers genoeg. Het zijn personen als Zjos Dekker en Christina Curry, die sowieso al veel in de media komen, en die heb ik ondertussen wel een beetje gezien. Ik vond het wel interessant om te lezen over Melissa, een topmodel met autisme, en hoe zij haar autisme en drukke, onvoorspelbare modellenleven combineert op een manier die bij haar past.

Het kwam veel voor dat er referenties werden gemaakt naar dingen die naar mijn mening niet goed genoeg werden uitgelegd voor ‘de leek’. Misschien erg autistisch van me, maar ik zag veel dingen die ik, als ik dit boek had geredigeerd, eruit had gehaald of anders had laten verwoorden. Onsamenhangende zinnen, misplaatste komma’s, vage referenties, onrelevante stukjes. What the hell zijn ‘Tiny’s’?

In dit boek ligt de nadruk zoveel op wat autisten wél kunnen, en dat is fantastisch en daar moet zeker meer over gepraat worden, maar ik had ook graag wat gelezen over mensen die wel echt beperkt worden door hun autisme, mensen die niet kunnen werken en/of nooit een opleiding hebben kunnen afronden. De meeste autisme content gaat over het ene of het andere uiterste, maar ik zit er precies tussenin en kan daardoor weinig herkenning vinden.

Waar ik me wel in kon herkennen was het eeuwige gevecht van scholing, eetproblemen, suikerverslaving, omgaan met familie. Ik snap helemaal waarom Toeps geobsedeerd is met Japan — ik wou dat we hier in Nederland een buiging deden in plaats van een hand geven, en dat we ook zo respectvol met onze omgeving omgingen als de Japanners dat doen. Het was leuk om wat over haar interesse te lezen.

In hoofdstuk 2, “De DSM en ik”, staan veel praktische tips over hoe om te gaan met een autist. Voor deze tips alleen al zal ik het boek nog wel eens lenen, dus dat is zeker een pluspuntje!

Ik vond het prettig dat ze schreef over dingen waar je in (Nederlandse) autismeboeken van ‘professionals’ nog weinig over leest. Autistische burn-out, stimmen, de gevaren van ABA en Amerikaanse ‘belangenvereniging’ Autism Speaks, hyperempathie, proprioceptie, executieve functies. Dit is waarom je boeken moet lezen voor autisten, door autisten!

Hoewel er dus zeker pluspunten waren, kan ik dit boek niet meer dan 2 sterren geven. Als je veel over autisme leest is het zeker een boek om niet te skippen, maar als je een complete guide zoekt, kan je beter even verder kijken.

⭐️⭐️

Quotes

“Van sorteren, categoriseren, en uitrekenen worden de meeste autisten nu eenmaal heel erg gelukkig.”

“Stel je eigen zintuigen voor, maar dan keer tien. Een voorbijrijdend winkelwagentje klinkt als een laagvliegende straaljager, een zuchtje wind voelt als een ijshand in je nek. Knellende kleding wordt een metalen harnas waarin je niet kan bewegen en zonlicht door de bomen komt binnen als de flitsen van een stroboscoop, waar je per ongeluk recht in keek.”

Aanraders

  • Zondagskind van Judith Visser (fictie)
  • Desnoods de hele wereld van Eva Louise Bakker (fictie)
  • Niet ongevoelig van Henny Struik (non-fictie)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply